Garmin Fenix 3, Uret jeg ikke ville ha’

Select Page

Garmin Fenix 3, Uret jeg ikke ville ha’

Garmin Fenix 3, Uret jeg ikke ville ha’

Garmin Fenix 3 – Uret jeg ikke ville ha’

Min kæreste forudbestilte Garmin Fenix 3, da det kom frem. Jeg fik lov til at låne det de første 14 dage.

Du kan ikke teste et ur af den kaliber på 14 dage, så jeg fik lov at låne det lidt længere.

I mellemtiden forelskede hun sig i et Polar V800. Jeg er også mest til Polar, så vi havnede i en diskussion om, hvem der skal have Garmin uret.

Lidt et luksus problem. Selvom det er et ur, som jeg ikke selv ville have købt, kunne hun godt se, at jeg blev mere og mere glad for det, som jeg lærte det at kende.

Det endte med at jeg fik det i fødselsdagsgave. Så nu må jeg hellere til at spare sammen. Det forventes jo nok.

Indholdsfortegnelse:

Om Garmin Fenix 3

Garmin Fenix 3 er på mange måder et rigtig fed og nyskabende multisportur, men jeg har oplevet et par mindre børnesygdomme. Det halter også lidt med brugervenligheden, men det er måske mere et spørgsmål om tilvænning.

Garmin Fenix 3 henvender sig til multisport og outdoor folket. Du kan bruge det til stort set alle sportsgrene. Uret har oven i købet aktivitetsmåler. Det er et flot ur som du uden problemer kan bruge i hverdagen. Det er spækket med lækre features og læner sig tæt op af at være et smart Watch.

Jeg har testet uret i min løbetræning og det har også været med et par gange på cyklen. Dette er en brugeranmeldelse, skrevet efter min brug af uret som motionist. Det er altså ikke en teknisk test eller brugervejledning og jeg kommer ikke ind på alle funktioner. Dem kan du se på Garmins hjemmeside.

Uret er ikke sponsoreret af Garmin eller andre, men det har du nok regnet ud.

Hvad følger med?

Fenix 3 sapphireGarmin Fenix 3 kommer i flere versioner. Forskellen er det materiale uret er lavet af og om du køber det med eller uden pulsbælte. Jeg har testet Safir modellen med pulsbælte. Her er hvad du får:

 • Garmin Fenix 3 Sapphire med metallænke*
 • Garmin HRM Run pulsbælte
 • Ekstra urrem af gummi, samt værktøj til udskiftning af rem
 • USB kabel til opladning og dataoverførsel
 • AC oplader
 • Qvick guide

*Det er kun Safir modellen der kommer med metallænke.

Ekstra udstyr (Tilkøb)

 • Garmin Foot-Pod
 • Garmin Cykelmontering
 • Garmin Speed sensor
 • Garmin Kadence sensor
 • Garmin Batteri pakke
 • Garmin taske
 • Garmin Fenix 3 urremme

Jeg har ikke testet uret med ekstra udstyr. Det eneste ekstraudstyr, jeg mener det er interessant at købe, er cykelmonteringssættet, speed og kadence sensor.

Connect IQ + Smartphone (Smartwatch)

Garmin Fenix 3 læner sig op af at være et Smart Watch uden helt at være det. Uret har indbygget Bluetooth og WIFI. Det betyder at du trådløst kan synkronisere uret med Garmin Connect. Du kan også opdatere softwaren via dit trådløse netværk.

Du kan koble uret op mod din smartphone og modtage notifikationer direkte på dit ur. Det er smart, men kan også være lidt stressende, når uret bimler med Facebook og Instagram notifikationer hele tiden.

Det er en af de funktioner jeg har mest lyst til at slå fra, men som jeg ikke helt vil undvære. Især når jeg går i støj og telefonen ringer.

Det er ikke helt et Smart Watch. Du kan ganske vist installere Widgets og Apps, men urets lagringskapacitet er begrænset til 32 MB. Den flotte skærm har ikke touch.

Apps og Widgets

Fenix appsJeg har ikke helt forstået forskellen på en Widget og en App i Garmins terminologi. For mig som bruger er der ikke nogen forskel. Bortset fra at du finder Widgets ved at tykke på down tasten og Apps ved at trykke på start.

En App er en træningsfunktion, som løb, cykling, triatlon, langrend mv. Jeg ville foretrække, hvis man bare kaldte det en træningsfunktion.

En Widget er aktivitetsmåleren, kompasset, barometeret mv. Jo, uret har indbygget barometer til outdoor folket. Du kan finde og installere flere Widgets via Connect IQ Store. Det kræver WIFI eller USB kabel.

Jeg har installeret en widget, der hedder Sunrise. Den fortæller hvornår solen står op og går ned og hvor lang tid der er til solnedgang. Der er meget nyttigt.

Pas på med Apps og Widgets der er produceret af tredje part. De kan få uret til at blive langsomt og i værste fald gå ned/fryse.

Design

Garmin Fenix 3 har et flot design. Ur kassen er lidt stor i det og kan være lidt for voldsom til en dame hånd. Uret fås i modellerne Gray, Silver og Sapphire. Sidst nævnte har ridsefrit safir glas og metallænke. Glasset kan nu godt ridses.

Du kan tilkøbe plastic urremme i forskellige farver, hvis du vil skille dig lidt ud.

Aktivitetsmåleren

fenix 3 aktivAktivitetsmåleren ligger i uret som en Widget. Aktivitetsmåleren viser hvor mange skridt du har gået i løbet af dagen, dine estimerede forbrændte kalorier og distancen du har tilbagelagt.

Du kan forbedre aktivitetsmålerens præcision ved at finde din gennemsnitlige skridtlængde. Gå en kendt distance på mindst 400 meter, helst 800 meter, hvor du tæller dine skridt. Du indtaster resultatet under din profil i Garmin Connect.

Du kan vælge at sætte dit aktivitetsmål selv, via Garmin Connect, eller lade uret gøre det for dig. Lader du uret bestemme, justerer det automatisk dit mål op og ned i forhold til dit aktivitetsniveau. Jeg synes uret starter i den lave ende, omkring 5000 skridt.

Aktivitetsmåleren viser ikke aktiviteten i procent. Det savner jeg.

Du kan læse om mit første møde med aktivitetsmåleren her.

Skærm og konfiguration

Garmin Fenix 3 har en transflektiv farveskærm på 218 * 218 pixel. Du finder i skrivende stund ikke noget multisportur med en bedre skærm.

Du kan konfigurere skærmen i hver træningsfunktion (App) på flere forskellige måder. Det afhænger lidt af hvilken App du vælger. I de fleste Apps kan du konfigurere op til 10 skærmbilleder, med 1 til 4 datafelter. Triatlon skiller sig lidt ud, da der er flere sportsgrene involveret.

Skærmen er ikke med touch.

GPS

Med Garmin Fenix 3 har du mulighed for at bruge de russiske GLONASS satellitter. Det skulle gøre GPS’en ultra præcis og meget hurtig. Signalet fanges på 3 sek. Det er hurtigt.

I starten havde Garmin lidt problemer med GPS nøjagtigheden i Fenix 3, men det der løst med en softwareopdatering. GPS’en er ultra præcis. Jeg har kun oplevet få udsving, hvilket er helt normalt.

 

Jeg har sammenlignet nøjagtigheden med 2 venner fra løbeklubben, som begge løber med Garmin 310XT. Vi løb sammen til træning. Ingen af os sløjfede. Vi målte henholdsvis 15,20 km (Fenix 3), 15,27 km og 15,30 km.

Små udsving i GPS nøjagtigheden er helt normalt og kan skyldes flere ting, som jeg ikke vil komme ind på her.

Under alle omstændigheder har Garmin Fenix 3 en meget nøjagtig og lynhurtig GPS, med den kraftige EXO™-antenne i rustfrit stål med GLONASS-understøttelse.

Batterilevetid

Batterilevetiden, altså hvor længe uret kan holde strøm mellem opladningerne, er altid et issue. Det afhænger helt af din brug af uret. GPS sluger strøm. Sådan er det bare.

Ifølge Garmin kan uret holde op til 20 timer i GPS-tilstand og op til 6 uger i ur/aktivitetstilstand. Det er nok lidt optimistisk. Det længste jeg har løbet med uret var 6 timer og her brugte det ca. 40% strøm. Det var med GLONASS slået fra og uden at tænke i strømbesparelse.

Træning med Garmin Fenix 3

Jeg bruger primært Garmin Fenix 3 i min løbetræning. Det fungerer rigtig godt. Jeg kan konfigurere urets display, til at vise de informationer jeg bruger mest i min træning. F.eks. har jeg et skærmbillede der viser kadence, puls, tempo og tid og et andet der viser puls, tempo og km.

Du kan oprette et træningsprogram i Garmin Connect og overføre det til uret. På den måde har du dine træningspas i uret og det hjælper dig til at løbe ved den rette intensitet. Det er noget jeg bruger rigtig meget. Løber du interval bipper uret 5 gange, når du skal skifte intensitet og det bipper også, kadencehvis du kommer ud af din træningszone.

Det gør uret til et uundværligt redskab i min træning. Det er ikke unikt, men det fungerer rigtig godt i Garmin Fenix 3.

Uret kan også hjælpe dig til at forbedre din løbeteknik. Det har indbygget metronom, som du kan sætte til den kadence, som du ønsker at løbe med. Uret bipper så takten og du skal bare følge den.

Garmin Fenix 3 (HRM udgaven) registrerer, foruden kadence, også hvor længe dine fødder er i kontakt med jorden og dit vertikale udsving, altså hvor meget din overkrop bevæger sig op og ned. Alt sammen noget du kan bruge til at forbedre din teknik.

Dine træningspas overføres automatisk til Garmin Connect. Det er også enkelt at overføre til Endomondo.

Min statistik

Garmin Fenix 3 har naturligvis indbygget restitutionsstatus. Efter træning anslår det, hvor lang tid der går inden du er klar til at træne ved fuld styrke igen. Du kan se din restitutionsstatus ved at gå ind under min statistik.

Du kan også se dit anslåede VO2 maks. og dine rekorder på forskellige distancer.

Uret har indbygget løbsberegner, der på baggrund af din træning/løb beregner dine anslåede sluttider ved forskellige distancer. Jeg synes måske det er lidt optimistisk, for mit vedkommende, ved marathon.

Fenix rest

Brugervenlighed

Garmin Fenix 3 kræver lidt tilvænning. Det er ikke umiddelbart særlig brugervenligt. Menu arkitekturen er bygget op på en underlig ulogisk måde og der er rigtig mange menupunkter at rode rundt i. Det gør det svært at finde den funktion man leder efter.

Trykker du start, kan du vælge en træningsfunktion (App ifølge Garmin) som løb, cykling mv. Det er meget logisk. Har du derimod lagt en træning ind i uret, skal du holde Up knappen inde og gå ind under menupunktet ”Min træning” for at vælge din træning og derefter vælge den App (træningsfunktion) du vil bruge. Ikke helt logisk.

Uret har hot keys, hvor du kan kode start og tilbage knappen til at udføre en funktion, men du kan kun vælge mellem 4 foruddefinerede funktioner (Gem position, Timer, Stopur og Bluetooth).

Generelt virker menu strukturen rodet og lidt uoverskuelig. Så snart jeg skal ændre noget i opsætningen af uret roder jeg rundt i menuerne. Det kunne gøres bedre.

Børnesygdomme

I starten havde mit ur det med at miste Bluetooth forbindelse, hvilket resulterede i at det brugte meget strøm. En genstart var eneste mulighed for at genetablere forbindesen. Uret havde det også med at fryse. Problemet er blevet løst med en softwareopdatering.

Det smarte ved Garmin Fenix 3 er, at det har potentiale til at blive bedre med tiden. Langt de fleste fejl/børnesygdomme kan klares med en software opdatering.

Pas på med tredjepart Apps. De kan få uret til at blive langsomt. I værste fald gå ned.

Konklusion

Selvom Garmin Fenix 3 på forhånd ikke var mit første valg, er jeg blevet glad for uret. Det har absolut den bedste skærm på markedet pt. Det har et smukt design, lidt stor ur kasse.

Og ja, der har været lidt børnesygdomme, men det ser ud til at Garmin er ved få styr på det.

Urets styrke er, at det kan bruges til alle tænkelige aktiviteter og samtidig egner sig som hverdags ur. Det kan personliggøres via apps og det fanger GPS signalet lynhurtigt. Små fejl i softwaren kan rettes med en simpel opdatering. Hvem ved, måske kommer der nye funktioner til med tiden. Omvendt kan en opdatering også ødelægge en hel masse.

Garmin Fenix 3 er absolut et godt bud på et multisport ur til super motionisten. Det ser ud til at Garmin har fået styr på alle små fejlene med software opdatering 5.1

Priser og alternativer.

Garmin Fenix 3 Sapphire HRM Performer modellen som jeg har testet, har en vejledende pris på – hold nu fast – kr. 4.899,-

Den billigste model uden pulsmåler har en vejledende pris på kr. 3.699,-

Garmin Fenix 3 er nyskabende i forhold til de nærmeste konkurenter, Polar V800 og Suunto Ambit 3. Begge gode alternativer der virker og til en lidt billigere pris, men så får du heller ikke den fede farveskærm.

Du kan købe Garmin Fenix 3 billigt hos Workoutshop.

Har du et Garmin Fenix 3 og hvad er dine oplevelser med uret? – Skriv gerne en kommentar herunder.

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

2 Comments

 1. Hvad er dine erfaringer med uret omkring riser? Uret er jo lidt dyrt. Har netop bestilt Sappire modellen, og tænke på om det er nødvendigt at sætte en skærmbeskyttelse op, som jeg har set man kan købe på nettet.

  Svar
  • Hej Martin

   Jeg fik Sapphire modellen først i april. Mit har ikke fået nogen ridser endnu.

   Mvh. Jesper

   Svar

Skriv et svar