Hellere fed og vågen end slank og doven

Select Page

Hellere fed og vågen end slank og doven

Hellere fed og vågen end slank og doven

Hellere fed og vågen end slank og doven

Det her indlæg handler ikke så meget om løb og halvmarathon, men mere om motion og sundhed. Jeg håber naturligvis at min blog, udover at promovere den sport som jeg holder af, også vil inspirer og motivere til en sund livsstil.

Fristelse

Vores krop er fra tidernes morgen programmeret til ikke at kunne modstå fedt, salt og sukker. Så når vi går i supermarkedet og bliver eksponeret for den mangfoldighed af uimodståelige varer, chips, slik, sodavand, bacon, etc. Så skriger alle cellerne i kroppen på at blive fyldt op. Det værste man kan gøre, er at handle ind når man er sulten, det er næsten en garanti for at der falder lidt ekstra i indkøbskurven. Du kender det sikkert. Du sidder en lørdag aften foran fjernsynet med en pose chips. Du er ikke sulten, men du spiser alligevel videre. Du kan ikke stoppe igen. Det kaldes hedonisk sult og betyder at man spiser af lyst og ikke behov. Det er en psykisk tilstand, der er meget svær at kontrollere. Den bedste måde at modstå fristelsen på, er at undgå den. Hvis jeg har en krukke med bolcher i huset, så æder jeg løs, hvis jeg ikke har nogen bolcher så udsættes jeg ikke for fristelsen.

Jeg dyrker motion, jeg kan spise, hvad jeg vil.

fotoDet er sandt. Jeg løber så meget, at jeg reelt kan spise, hvad jeg vil, uden at tage på. Det er ikke ensbetydende med at jeg gør det. Sukker, fedt og salt er stadig usundt, uanset hvor meget motion du dyrker og bør indtages i moderate mængder. Motion bør ikke være en undskyldning for æde løs. Min erfaring er, at det i nogen grad regulerer sig selv, forstået på den måde, at når man begynder dyrke motion, ændres ens spisevaner også. Kroppen får andre behov og man tænker mere over, hvad man propper i hovedet.

Dine vaner er arvelige.

Tænk over det. Jo tidligere du vænner dine børn til at spise grøntsager, jo større sandsynlighed er der for, at de også vil spise grøntsager, når de bliver voksne. Vores vaner går i arv til vores børn. Det gælder også de usunde vaner. Det er vigtig for en sund livsstil, at få kørt motion ind som faste rutiner, for at det kan udvikle sig til en sund vane. Også for dine børn. Mindre iPad, mere bevægelse.

Jeg er ikke frelst.

Det er ikke for at være frelst. Jeg kæmper også dagligt med fristelserne og lasterne. Jeg drikker alt for meget cola og har også svært ved at gå forbi slikhylden i supermarkedet, men hver gang jeg gør det og modstår fristelsen, vinder jeg lidt mere styrke til næste gang. Der skal selvfølgelig være plads til at nyde, plads til fredagsslik, men der skal også være forskel på hverdag og fest. Jeg tror på, at sunde motionsvaner fordrer sunde kostvaner. Så spring med på bølgen og løb et halvmaraton.

Hellere fed og vågen end slank og doven.

Jeg løb ind i sætningen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Det er en omskrivning af talemåden, ”hellere lille og vågen end stor og doven”, men måske er denne omskrivning mere på sin plads i dagens Danmark. Sætningen skal illustrere at motion er essentielt i en sund hverdag. Sundhedsstyrelsen anbefaler børn at dyrke mindst 60 minutter motion om dagen og voksne at dyrke mindst 30 minutter motion om dagen. Set i lyset af, at vi lever i en tid, hvor stillesiddende arbejde er dominerende og manuelt arbejde er på retræte, er motion vigtigere end nogensinde. Så smut ned i fitness centret, gå til Sumba, gå en tur, spring i løbeskoene, gør et eller andet. Life begins at the end of your comfort zone.

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

Skriv et svar