Løbetesten - En varm dag i Århus

Select Page

Løbetesten – En varm dag i Århus

Løbetesten – En varm dag i Århus

Løbetest – På en varm dag i Århus

For mange år siden jeg fik en løbetest i en sportsbutik i Randers. Det foregik ved, at jeg skulle stille mig på et spejl, gå ned i knæ og dermed kunne ekspedienten aflæse i mit fodaftryk, at jeg var platfodet og skulle have en pronations sko med kraftig kile. I mange købte jeg de kraftigste pronations sko på markedet.

Men var mit valg af sko det rigtige?

Hvordan står den gamle test med spejlet i forhold til en ”moderne” løbetest på løbebånd? Vil to forskellige forretninger nå til det samme resultat? Det var for at få svar på de spørgsmål, at jeg en fredag eftermiddag gik ind i Løberen på Vester Allé i Århus. Butikken summede af travlhed, men ventetiden var ikke lang og snart blev det min tur.

Jeg fortalte ekspedienten, at jeg gerne ville have en løbetest og at jeg var i tvivl om mit valg af sko var det rigtige. Hun spurgte, hvilken sko jeg brugte. Og jeg svarede ”Kayano fra Asics”. Snart var jeg på løbebåndet i et par helt neutrale Nike sko og fik filmet min løbestil.

Bagefter gennemgik vi filmen, som viste lidt pronation på højre ben og næsten ikke noget på venstre ben. Så ekspedienten anbefalede en mild til moderat pronation sko. Jeg spurgte om Asics Nimbus var en sko for mig, men det ville hun ikke anbefale, da det er en neutral sko. Vi fandt en sko som jeg befandt mig godt i og tog en ny test og med et trylleslag var den pronation udlignet. Så den sko var en mulighed, men som en sindig jyde skulle jeg lige tænke over det.

Den næste forretning var In Sport på Lille Torv, kun et stenkast fra Løberen. Efter en del venten var det min tur til at få foretaget en løbetest. Ekspedienten fik samme oplysninger som Løberen og snart var jeg hoppet i et par helt neutrale løbe sko fra Nike og oppe på løbebåndet.

Videokameraet havde stået i en dårlig vinkel, så ekspedienten kunne ikke se løbestilen på mit venstre ben, men på højre ben pronerede jeg. Så han ville klart anbefale en kraftig pronationsko. Altså var mit valg af sko det helt rigtige. Som alternativ kunne han anbefale Mizuno Nirvana, som han i øjeblikket kørte tilbud på. Dem prøvede jeg på løbebåndet, dog uden han ulejligede sig med at starte videokameraet.

Så stod man der varm og lettere forpustet på Lille Torv, med to forskellige vurderinger. Måske ikke så langt fra hinanden, men alligevel. Efter indtagelse af en cola i skyggen havde jeg samlet kræfter til endnu en test. Så jeg gik ind i Sportmaster i Søndergade og bad om en løbetest. Jeg satte fødderne i et par helt neutrale løbe sko, yes you guest it, fra Nike og på løbebåndet det gik.

Dommen blev at jeg pronerede lidt på højre ben og næsten ikke noget på venstre ben. Da jeg i forvejen brugte Kayano ville ekspedienten anbefale Asics Nimbus. ”Men det er jo en neutral sko”, sagde jeg. Ja men Asics laver meget stabile sko, så vi kan jo prøve den på løbebåndet og se hvordan det ser ud, sagde han. Og ganske rigtigt på videoen så det  fint ud.

Når det kommer til valg af løbe sko har jeg altså frit valg mellem neutral, mild til moderat – og  kraftig – pronation. Nej vel. Konklusionen må være at løbetesten i sig selv er rimelig sikker. Vi har trods alt to test som var helt ens. Det er nok mere et spørgsmål om, hvor dygtig og grundig personen der udfører den er. Mon ikke resultatet i In Sport havde været anderledes, hvis kameraet var blevet justeret. Så er vi på Neutral og mild til moderat.

Spejltest kan altså ikke anbefales. Big surprice. Mit valg blev Asics Nimbus, købt på tilbud i Løberen et par dage efter. Prøvede den naturligvis på løbebåndet og ifølge ekspedienten, så det fint ud. Jeg vil anbefale at få foretaget en test med de sko som du overvejer at købe, men løbetesten er ikke alt. Den viser trods alt kun pronation. Det vigtigste er at du befinder dig godt i dine løbesko. Gå ind i en butik, hvor du stoler på deres ekspertise eller få en “second opinion” i en anden forretning.

Hvis du allerede har fået foretaget en løbetest og kender din skostørrelse, kan du snildt købe dine løbesko på nettet. Find billige løbesko hos Sportamore eller Billigsport24

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Asics GT 2000 til mængde træning - halvmarathon.com - […] er faktisk den sko jeg er blevet anbefalet på baggrund af løbetesten. En test som jeg ikke har så…
  2. 1200 km i Asics Nimbus – Tid til nye løbesko - […] vis fået foretaget en løbetest på løbebånd. Det kan du læse mere om i det her indlæg: Løbetesten. Jeg…

Skriv et svar