Løbesko til marathon og halvmarathon

Select Page

Løbesko til marathon og halvmarathon

Løbesko til marathon og halvmarathon

Løbesko til halvmarathon og marathon

Sidste år løb jeg over 2000 km og i år bliver det forhåbentlig til endnu mere. Når vi løber de lange distancer som halvmarathon og marathon er det vigtigt, at vi befinder os godt i vores løbesko. Jeg har hele tiden mindst 2 par sko, som jeg skifter mellem. Jeg må indrømme, at jeg er blevet lidt af en sko nørd. Det første jeg gør, når jeg kommer ind i en sportsbutik, er at styre direkte ned til skohylden.

Mit forbrug af løbesko er efterhånden blevet så stort, at jeg er nød til at gå efter de gode tilbud og være prisbevidst. De gode tilbud findes alle steder. I sportsforretningen, på løbemesserne og i særdeleshed på nettet. Fordelen ved at købe løbesko i sportsforretningen, er at du her kan prøve skoene på og få foretaget en løbetest.

Løbestil og løbetesten

 

Nike Zoom StructureMed en løbetest får du bestemt, hvilken løbestil du har. Om du er pronations løber, neutralløber eller supinations løber. Det gøres ved at filme dig mens du løber, i et par neutrale løbesko, på løbebånd. Optagelsen vil afsløre, hvilken vej din ankel hælder når du lander. Løbetesten er et godt værktøj til at finde ud af, hvilken type sko du skal have, men det er først når du kommer på landevejen med skoene, at du finder ud af, hvor gode løbeskoene egentlig er. Pris og kvalitet hænger som regel sammen.

Jeg har naturligvis fået foretaget en løbetest – Ja mere end en. Det kan du læse om her. Det er vigtigt at personalet i forretningen er kvalificeret til at foretage løbetesten. Er du i tvivl, så få en ”second opinion” i en anden forretning. Konklusionen af min løbetest er, at jeg er mild pronations løber. Jeg har lidt pronation på det ene ben og næsten ikke noget på det andet. Så egentlig burde jeg have en sko til let til moderat pronation, såsom Asics GT 3000 eller Nike Zoom Structure +17, men ved at få testet forskellige sko på løbebåndet, fandt jeg ud af at Asics Nimbus var så stiv i det, at den passede til min pronation, selvom det er en neutral sko.

Barfodsløb

Jeg har ikke den store erfaring med barfodsløb. Bortset fra en årrække hvor jeg dyrkede karate. Der løb vi altid i bare tæer. Helt bare. Det var ikke en sportsgren, hvor der var de store løbeskader, men vi løb heller ikke det antal km der skal til for at løbe en marathon. Jeg var også meget yngre dengang og knogler, led og muskler var noget mere smidige. Hvis du befinder dig godt med barfodsløb, så er det barfodsløb du skal dyrke. Personligt har jeg mest brug for stødabsorbering, til mine gamle stænger.

Stødabsorbering

Det bliver som sagt til en del km i løbeskoene, når du løber marathon og halvmarahon, så en anden vigtig egenskab ved skoen er stødabsorberingen. Hvis du primært løber trailløb i blødt terræn er det ikke så vigtigt, men for mig der løber mange km på hårdt underlag, spiller skoens evne til at absorbere stød, en vigtig rolle. For mit vedkommende er stødabsorberingen vigtigere end løbestilstesten. Jeg skal have gel i både hæl og forfod. Det gør naturligvis ikke skoen billigere og det er kun de forskellige producenters topmodeller der lever op til mine krav på det punkt. Gode træningssko må der til.

Pasform

Ud over stødabsorbering er pasformen også vigtig når jeg vælger løbesko. Skoen skal sidde godt på foden eller sagt på en anden måde, foden skal føle sig hjemme i skoen. Det er individuelt, hvilken sko der passer bedst. Jeg har prøvet sko, hvor man havde sænket hælen, for at opnå en bedre fodafvikling, men det passede slet ikke til min svang. Sådan noget kan du mærke med samme, du prøver skoen. Størrelsen kan variere fra mærke til mærke. Selvom du bruger størrelse 44,5 i Nike, kan det godt være, at du skal op i en størrelse 45 i Asics. Det er vigtigt at der er plads til tæerne.

Design

Vi kommer ikke udenom lir faktoren. Det gode design. Det er ikke det der skal være det væsentlige for valget af løbesko, men det gør ikke noget at det ser godt ud. Jeg ved ikke med dig, men man får det lidt godt, når man ved, at det man har på ser godt ud – Ikke. Der er ikke noget som et par fede sko til løbeturen.

På landevejen

Når du køber dine løbesko er det en god ide at prøve dem på løbebåndet i forretningen, men det er først på landevejen du finder ud af, hvor gode dine sko i virkeligheden er. Det er her du løber de mange km i dine sko og mærker om stødabsorbering, pasform mv. er god nok. Om skoen holder til vind og vejr. Om du stadig befinder dig godt i skoen, når du har løbet langt og bliver træt. Om du oplever problemer med bentøjet. Ja i det hele taget om skoen lever op til dine forventninger. Det kan tage adskillige par inden du finder din favorit. Min egen favorit sko er Asics Nimbus. Det er en let løbesko med en god pasform. Den har en helt fantastisk stødabsorbering. Den anden sko jeg bruger er Asics Kayano. I modsætning til Asics Nimbus, er det en pronations sko. Jeg har ingen problemer med at veksle mellem de to. Asics Kayano har en lidt bedre pasform til min fod end Asics Nimbus, men Asics Nimbus har den bedste stødabsorbering.

Det kan være en dyr fornøjelse at være løbesko nørd og løbe de mange km som halvmarathon træning kræver. Det er her det er godt at være prisbevidst og blive god til at spotte de gode tilbud. Når du kender din løbestil og har fundet det mærke og den model du befinder dig bedst i, kan du roligt gøre dine sko køb på nettet. Der kan være mange penge at spare. Valget af løbesko er individuelt. Find den sko der passer dig. Den sko du befinder dig godt i og den sko du bliver glad for. I skal løbe mange km sammen og det kræver gode træningssko.

Hvis du vil støtte siden kan du gøre dine sko køb via et af nedenstående links. Halvmarathon.com får en lille bid af kagen til driftomkostninger. Du betaler ikke ekstra for dine varer.

Du kan som regel købe dine løbesko billigt hos Workoutshop.

God løbetur

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

2 Comments

 1. Mht lir faktoren, og at man ser blændende godt ud i nogle sko, så prøv da at købe et par FiveFingers, kan love dig at du aldrig har fået så meget opmærksomhed som når du kommer løbende i sådan et par 😉
  Og gamle, stive stænger har ikke brug for stødabsorbering, læs endelig Født til løb, det er en af de bedste løbebøger jeg har læst!

  Svar
  • Tak for dit indspark Tommy. Som nævnt har jeg ikke erfaring med barfodsløb, bortset fra, for mange år siden, hvor jeg dyrkede karate. Det var rigtig barfodsløb, hud mod sne, asfalt mv 🙂

   Du kan da godt få lov at skrive et gæsteindlæg om emnet, hvis du har lyst 🙂

   Jeg befinder mig rigtig godt i mine Asics Nimbus. Klart de bedste løbesko jeg har haft. Der kommer snart en anmeldelse af dem. Jeg overvejer at prøve Nike Adidas eller New Balance næste gang, også for at kunne skrive anmeldelser af dem.

   Der er mange meninger om emnet. Nogen vil have moderen, andre datteren og heldigvis for det.

   Se her.

   http://mobil.dr.dk/smartphone/#artikel/nyheder/indland/2012/10/07/193227.htm

   Svar

Skriv et svar