Pandelampe til løb - lidt overvejelser

Select Page

Pandelampe til løb – lidt overvejelser

Pandelampe til løb – lidt overvejelser
Pandelampe

Den pandelampe som jeg fik ind til test

Pandelamper findes i alle afskygninger og inden for ethvert prisleje, men ikke alle egner sig til løb.

Jeg blev spurgt om jeg ville teste en billig lampe. Jeg var skeptisk, da jeg så konstruktionen, men man kan altid blive positivt overrasket. Det blev jeg ikke og måtte konstatere, at den ikke egnede sig til løb.

Den meddelelse gav jeg videre til forhandleren. Jeg kan godt skrive en anmeldelse af pandelampen, men den vil dumpe med et brag. En anmeldelse vil spilde alles tid.

Men her tog dialogen en anden drejning, da jeg blev spurgt, hvad gør en pandelampe egnet til løb?

Øh, ja hvad er egentlig en god pandelampe til løb?

Pandelampens konstruktion

Modellen jeg fik til test har en håbløs konstruktion. Det er ikke fordi den er tung, men hele vægten er foran. Når du løber, bevæger du dig ikke kun horisontalt, men også vertikalt og det er ret kraftige stød der sendes op gennem kroppen

led lenser

Led lenser H7 er et godt eksempel på en pandelampe med en god balance

Når al vægten er foran på pandelampen, glider den længere og længere ned i panden. Trækker du den ikke ned i nakken igen, falder den af. Det bliver du hurtigt træt af.

Balancen på en pandelampe skal være i orden. Om i nakken med batteriet.

Det er en fordel, hvis lyskeglen kan vinkles efter behov. Det kræver en stærk og solid låsemekanisme. Låsemekanismen er også en svaghed ved den omtalte pandelampe. Lyskeglen kan justeres op og ned, men den flakker når du løber og det gør, at det er svært at se ved den.

Lyskeglen på en pandelampen skal være rolig og må ikke bevæge sig særlig meget.

På min egen Led Lenser H7 pandelampe kan lyskeglen trinløst justeres fra at lyse bredt til at lyse langt. Det er en meget god feature når du løber i skoven og vil se lidt mere af omgivelserne.

Lysstyrke

led lenser

Led lenser H7 fuldt opladet ca. 170 lumen

Lysstyrken på en pandelampe måles i lumen (lysstrøm). Lumen afhænger af lyskilden (pæren). De fleste pandelamper bruger led-lysdioder, der har en kraftig farvetemperatur.

Hvis du tager udgangspunkt i led-lysdioder er:

140 lumen = 15 watt

250 lumen = 25 watt

470 lumen = 40 watt

800 lumen = 60 watt

1050 lumen = 75 watt

1520 lumen = 100 watt

Du kan få pandelamper med en lysstyrke fra 60 og helt på til 3000 lumen. Der kan virkelig komme blus på. Hvad du skal vælge afhænger af dit behov. Løber du på cykelstien, behøver du ikke at hive den store pengepung op af lommen og kan nøjes med en lysstyrke på 60 – 170 lumen.

Skal du ud i skoven vil jeg anbefale lidt større lysstyrke. Altså fra 170 lumen og op.

Til trailløb skal der blus på. Du skal nok forvente at smide lidt penge efter pandelampen og komme op i 400 – 800 lumen. Det er i hvert fald træls, jysk for nederen, at vrikke om på foden fordi du ikke kunne se hullet i vejen.

Det er en god ide at vælge en pandelampe, hvor lysstyrken kan reguleres, så du kan blænde ned, når der kommer nogen imod dig. Især hvis du vælger en af de kraftige lamper.

Andre overvejelser

Konstruktion og lysstyrke er de væsentlige faktorer når du skal vælge pandelampe, men der er også andet du bør overveje.

Vægten. Hvor meget vil du rende rundt med på hovedet? De fleste pandelamper er lette, indtil du smider 15 batterier i. Ok overdrivelse fremmer forståelsen.

Nu vi er ved batterier. Skal du vælge en pandelampe der kan lades op og betale kassen for den, eller skal du vælge den med almindelige batterier? Du kan også købe genopladelige batterier, bare for at være lidt miljøbevidst. Eneloop er et rigtig godt genopladeligt batteri, der holder til mange opladninger.

Som du kan se er der mange overvejelser. Du behøver ikke købe den dyreste pandelampe, hvis du bare skal løbe ad cykelstien. På den anden side kan den billige hurtigt blive dyr i batterier.

Jeg håber du blev lidt oplyst i forhold til, hvad du skal kigge efter når du køber pandelampe.

 

Indlægget er lavet i samarbejde med Pande-lampe.dk og indeholder affiliate links. Køber du noget gennem disse links, støtter du siden. Du betaler ikke ekstra for varen.

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

Skriv et svar