Polar RC3 GPS - Anmeldelse af multisportsur

Select Page

Polar RC3 GPS – Anmeldelse af multisportsur

Polar RC3 GPS – Anmeldelse af multisportsur

Polar RC3 GPS min trofaste løbemakker

I det seneste år er mit Polar GPS ur blevet en trofast følgesvend på mine løbeture. Sammen har vi rundet 2500 km og  det er på tide at komme med en anmeldelse af uret. For en god ordens skyld skal jeg nævne, at jeg på ingen måde er sponsoreret eller på anden vis har forbindelse til Polar. Jeg indrømmer, jeg er meget begejstret for uret.

Først vil jeg gennemgå de funktioner, der er særlige for uret. Så får du en komplet liste over urets funktioner og til sidst kan du læse min bedømmelse af uret.

Farver og design

Polar RC3 GPS er perfekt til mit behov. Uret fås i 3 farver, sort, orange og blå. Mit er en Tour de France udgave, som blev lanceret i 2013 i anledning af Tourens 100 års jubilæum. Den gule Tour de France model er udgået af sortimentet. Den eneste forskel på de 3 versioner er farven.

Polar RC3 GPS falder ind under kategorien multisportsur og det er velegnet til løb, cykling og meget andet. Som ekstra udstyr kan man tilkøbe S3 footpod til løb samt kadancesensor, speedsensor og cykelholder til cykling.

Polar RC3 GPS er IPX7 vandtæt. Hvilket betyder at det kan anvendes i regnvejr, men det er ikke velegnet til svømning og badning. Uret har en vejledende pris på 2100 kr. men det er muligt at finde det til en bedre pris.

Selvom designet er lidt gammeldags, bruger jeg alligevel uret i dagligdagen. Jeg kan faktisk godt lide designet.

Indbygget GPS og kodet pulssensor

Polar RC3 GPS er det første ur fra Polar med indbygget GPS. Det tager under 30 sekuner for den indbyggede GPS at fanget alle satellitterne, hvis forholdene er i orden. Høje bygninger og træer kan forlænge processen. Du opnår det bedste resulatet ved at holde uret over bryst højde.

Nøjagtigheden på GPS’en er i top. Under de DAF opmålte løb jeg har deltaget i, har jeg løbet mellem 100 og 300 meter længere på halvmaraton distancen. Målt over de 21,1 km må det siges at være ok. Afvigelserne kan skyldes, at man ikke altid har mulighed for at løbe ideallinien.

Lang levetid på batteriet

Batteriets drifttid er op til 12 timer med GPS slået til og op til 1700 timer uden GPS. Det må siges at være godkendt. Du lader batteriet op med det medfølgende mini USB stik, som du sætter i din computer. Du bruger også USB stikket til at overføre data til computeren.

Et godt råd. Glem ikke USB stikket når du tager på ferie. Det gjorde jeg på en tur til Norge. Heldigvis kunne uret klare en hel uge uden opladning, selom jeg trænede meget. På min sidste træningstur gik uret på energibesparelse, men det registrerede alligevel min rute.

Batteriet i pulsbæltet er et lithium batteri. Det skulle skiftes efter ca. 2000 km eller knap et år. Du kan selv skifte det. Det vil være en god ide også at skifte o-ringen, der holder sensoren vandtæt.

H3 pulssensoren

Polar RC3 GPS med pulsbælte og sensor.

Polar RC3 GPS med pulsbælte og sensor.

H3 pulssensoren er meget pålidelig. Det er på det område Polar har sin spidskompetence. Det er en kodet sensor. Den låser automatisk pulsen i en kode, inden den overføres til uret. Polar kalder dette OwnCode.

Pulssensoren er en såkaldt softstrap, altså en elastik der spændes om brystet. Selve senderen klikker du fast på elastikken med et par tryklåse. Den er behagelig at have på og man mærker den ikke under træning.

Når du varmer op inden et træningspas kan Polar uret beregne dine personlige pulszoner, baseret på dine personlige data og din aktuelle fysiske tilstand. Polar kalder det OwnZone. Hvis din dagsform er bedre end normalt, vil uret regulere dine pulszoner, til et højere niveau. Ligeledes, er du ikke helt på toppen, kan uret justere dine pulszoner til et lavere niveau. På den måde er du sikker på, altid at træne ved den rigtige intensitet, i forhold til din krops tilstand.

Mens du træner beregner Polar RC3 GPS, hvor mange kalorier du forbrænder. Det gør det på baggrund af dine personlige data og din puls. Uret kan oven i købet vurdere, hvor mange procent af din kalorieforbrænding der er fedt. Det er en fed lille feature.

Jeg oplevet udfald og forstyrrelser af signalet i forbindelse med, at batteriet var ved at være flad og i starten af et træningspas inden jeg begynder at svede. Det sidste kan afhjælpes ved at smøre plastikken på stroppen med Arnisan-glycerin eller elektro gel. Det har afhjulpet problemet hos mig. Det kræver at du skyller stroppen grundigt efter hver træning. Tag den evt. på i bad.

Uret fortæller dig iøvrigt når batteriet i sensoren skal skiftes.

Polar Smart Coaching

Uret er kompatibelt med PC, Mac og Polarpersonaltrainer. Med det medfølgende mini USB stik, kan du synkronisere dine data mellem Polar RC3 GPS og Polarpersonaltrainer. Du kan oprette træningsprogrammer, foretage avancerede analyser af din træning og se dine ruter på detaljerede Google kort i Polarpersonaltrainer softwaren. Polarpersonaltrainer udgør, sammen med en række unikke funktioner i uret, noget som Polar kalder Smart Coaching.

Polar RC3 GPS Fordele

Polar RC3 GPS fortæller hvad udbyttet har været af træningen.

Smart Coaching er ganske enkelt genialt. I alle mine år som motions cykellist og løber, har jeg aldrig fået det optimale udbytte af mit pulsur. Først efter jeg har fået Polar RC3 GPS med sine Smart Coaching funktioner, har jeg forstået den dybere mening med pulstræningen og hvilken effekt det har at træne ved forskellige intensiteter. For mig var træning ved lav intensitet aldrig noget, der blev vægtet højt. Mit Polar ur og Smart Coaching, har givet mig forståelsen af det udbytte den træning giver og min formkurve og effektivitet har fået et nøk opad, efter jeg er begyndt at træne smartere. Ikke mindst fordi Polar RC3 GPS fortæller mig, hvilket udbytte jeg har haft af min træning.

Hvor effektivt jeg løber beregnes ud fra forholdet mellem min puls og hastighed under træning. Det omsætter den til et indeks, som spænder mellem 1 og 100, hvor 100 er højeste niveau. Efterhånden som jeg er kommet i bedre form, er mit løbeindeks også blevet bedre. Jeg kan f.eks tydeligt aflæse i mit løbeindeks, hvis jeg har løbet en tur med babyjoggeren, så er mit løbeindeks lavere end normalt.

En anden Smart Coaching funktion er Polar OwnIndex. Det er en konditionstest, som kan udføres med mange af Polars ure. Testen er ganske ufarlig. Den udføres liggende i afslappet tilstand. Ved at måle de små variationer i dit hjerteslag og sammenholde det med dine personlige data, kan Polar RC3 GPS beregne din aktuelle form.

Tilbage til start

Du kan roligt begynde at udforske ukendte ruter. Hvis du farer vild, kan uret føre dig tilbage til din startposition. Uret guider dig med pile i displayet, der viser i hvilken retning du skal løbe. Ideen er god nok, men funktionen kan forbedres.

Funktioner

 

HRmax Polar Fitness Test

Polar OwnCode®

Polar OwnCal® – kalorie måling

Gennemsnit, min og max puls

Pulsmåling

Polar ZoneOptimizer

Polar sport zones Training Benefit

Interval træning

Omgangstider op til 99

5 Sport Profiler

Grafisk target zone indikator

Automatisk omgangstid

ZonePointer

ZoneLock

Hastighed/Pace (nuværende, gennemsnit and max)

Løbe Index

GPS baseret højdemåler

Distance (træning, omgang, og total)

Rutekort med Polarpersonaltrainer

Tilbage til Start

Cykelindstilling – 2 cykler

Hastighed (nuværende, gennemsnit and max)

Autostart/stop

Distance (træning, omgang, og total)

Kadance (nuværende, gennemsnit and max)

Lys

Dato

Sprog indstillinger – Engelsk, Tysk, Fransk, Spansk, Portugisisk, Italiensk, Hollandsk, Dansk, Finsk, Norsk og Svensk

Tids zone

Knap lås

Lav batteri indikator

Genopladelig batteri

Batteri levetid: 12 timer med GPS, 11 dage med træning 1 time pr dag med GPS

Ur (12/24)

Vandtæt – IPX7

Træningsbelastning

Træningsdagbog

Træningsprogrammer

Kort

Udholdenhedsprogrammer

Avanceret træningsanalyse

Konklusion

Det trækker lidt ned at uret ikke er egnet til svømning. Du kan finde GPS ure med et smartere design, men de har ikke Smart Coaching funktionen. Jeg kan godt lide designet, men det er lidt gammeldags. Hvis jeg havde er pengetræ, ville jeg vælge det nye Polar V800, som også er velegnet til svømning. Jeg har ikke noget pengetræ, så jeg holder mig til RC3.

Polar RC3 GPS er et godt ur. Det har alle de funktioner, du har brug for som løber og i dertil får du alle Smart Coaching funktionerne. Uret har mange funktioner, der kan hjælpe dig med, at få det optimale ud af din træning. Det lærer dig at træne smartere, så du nemmere når dine mål.

Når det kommer til puls træning, er jeg ikke i tvivl om Polars ekspertise og det bærer deres produkter også præg af. Polar kan bare det der med pulsmåling. Jeg er rigtig glad for mit Polar RC3 GPS og jeg vil ikke undvære det i min daglige træning. Jeg kan kun anbefale uret. Det er helt sikkert et køb jeg ville gøre igen.

Hvor kan du købe Polar RC3 GPS?

Uret er ved at være forældet, men du kan stadig være heldig at finde det til en god pris. Prøv f.eks. hos Sportamore, men pas på du ikke kommer til at betale overpris. Et prisleje på mellem 1500 og 1800 kr. er fornuftigt og til den pris får du rigtig meget multisportsur for pengene.

Alternativer

Et godt alternativ er det nye Polar M400. Det ligger i samme prisleje og har indbygget aktivitetsmåler. Der er ikke cykelfunktioner i Polar M400, men det har et noget smartere design og aktivitetsmåler. Du kan se Polar M400 her.

Er du mere til Garmin kunne Forrunner 620 være et godt alternativ i prisklassen.

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

4 Comments

 1. Jeg har “desværre” altid musik i ørerne, når jeg træner – i hvert fald på de ture, hvor pulsen er vigtig – så jeg må jo kigge lidt nærmere på Garmin modellerne! Tak for svaret 🙂

  Svar
  • Selv tak Tommy.

   Garmin laver også nogle fede ure. Tom Tom har også et ur der kan vibrere, men jeg er lidt i tvivl om, hvor god deres pulsmåler er.

   Svar
 2. Hej Jesper!

  Kan uret vibrere, hvis man kommer over eller under en ønsket pulszone? Er nemlig begyndt på Maffetone-træning, og der skal der trænes konstant indenfor et område på 10-12 bpm, og det er lidt ufedt at have øjnene fast på mit gamle Forerunner 305!

  Svar
  • Hej Tommy

   Tak for dit spørgsmål. Det lyder interessant med Maffetone-træning. Det er lidt samme princip jeg følger for tiden i et af Polars træningsprogrammer. Jeg tror Polar har lånt lidt.

   Uret har zone alarm, men det kan ikke vibrere. I stedet pipper det. Det pipper hurtigt når din puls bliver for høj og langsomt når pulsen bliver for lav, i forhold til den zone du skal træne i. Jeg har ikke problemer med at bruge uret til den form for træning. Det er naturligvis ikke så fedt, hvis du gerne vil høre musik, mens du løber og ikke kan høre uret 🙂

   Polar V800 har zonealarm med vibrator, men så taler vi også en helt anden pris. Jeg håber det var svar nok. Spørg endelig, hvis der er mere du vil vide 🙂

   Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. Det perfekte løb, Berlin Halvmarathon - halvmarathon.com - […] ben og satte et højt men behageligt tempo. Fandt hurtigt en god rytme på den helt flade rute. Polar…

Skriv et svar