Sådan får du maraton ambitioner og familieliv til at fungere!

Select Page

Sådan får du maraton ambitioner og familieliv til at fungere!

Sådan får du maraton ambitioner og familieliv til at fungere!

En gang imellem er der en pædagog, psykolog – Ja eller en B. S, der popper op i medierne og giver os en over snuden, fordi vi løber et maraton eller tyve om året. De mener det går ud over vores børn.

Det gør det nok også. Men behøver det at være i negativt retning?

Sandheden er nok, at de kender lige så lidt til maraton træning, som jeg kender til psykologi og pædagogik. Bortset fra B. S. selvfølgelig. Han har vel løbet tværs over Sahara iført ABC dragt og gasmaske – nej, alt respekt for hans meritter og bidrag til folkesundheden.

De har deres holdning. Det er fint nok. Jeg ser anderledes på det, men jeg står også midt i det.

Jeg er far til 2 drenge og papfar til 3 piger og har flere maraton løb i bagagen. Jeg er stoppet med at producere børn, men jeg fortsætter sku med at løbe – også længere distancer – uanset, hvad eksperterne siger.

Alligevel – Når i træder på min løbesko, så træder i på min ligtorn – skal jeg love.

Jeg mener godt, at du kan indfri dine maraton ambitioner, selvom du har stiftet familie. Også uden dine børn lider under det. Det kræver planlægning, omtanke og disciplin, men det er absolut muligt. Det har jeg set flere eksempler på.

Jeg har et par forslag til, hvordan du får det til at hænge sammen, men først lidt om, hvor meget det kræver.

Hvor meget skal du træne?

For at berolige dem der er bekymrede for vores børn, så kræver det ikke så meget at træne til et maraton. Ikke hvis du har en god grundform. Jo, der er nogen der træner rigtig meget, men lad nu være med at træde dem over løbeskoene, uden at kende deres historie.

Det afhænger af ambitionsniveauet, men mange klarer sig fint med 3 løbeturer om ugen. Det er absolut minimum. Kan du komme op på 4 træningspas, er det virkelig godt. Med 5 kommer du til at rykke.

Jeg løber et sted mellem 40 og 75 km pr. uge fordelt over 4-5 dage. 40 km på restitutionsuger og op til 75 når der skal bygges op.

Du bør melde dig ind i en løbeklub, med uddannede trænere, der kan vejlede dig. Ja også for hyggen og fællesskabets skyld. Jeg er klar over, at det kan være svært at få passet ind i hverdagen.

Vi har valgt at have barnepige på en gang om ugen, for at komme i løbeklub. Ungerne, de glæder sig såmænd til at være sammen med hende.

Planlæg din træning

I bund og grund handler det om at prioritere. Vælger du til, må du også vælge fra.

Drop tv og løb mens ungerne sover. Du har alligevel set det meste før. X-faktor sæson 55, har tabt nyhedens interesse. Nedgradering af din tv pakke til et minimum giver flere penge til startgebyrer og mere tid til at løbe en allerhelvedes masse kilometer.

HUSK – kage og chips feder ikke efter en løbetur.

Vil din mage også løbe, må en af jer udskyde løbeturen til sent om aftenen. Er du mand, er det dig. Det bliver hurtigt en vane og det er god træning, hvis du har planer om at løbe et nat maraton.

Involver børnene i dit projekt – altså indirekte

Babyjoggeren kan være din bedste ven. Ja det er p…. hårdt at slæbe den op ad bakkerne i Mols Bjerge, men det er god træning. Indrømmet, jeg kan bruge den mere flittigt, men det er alligevel blevet til en middagslur eller to til vores den yngste i joggeren.

De lidt større børn kan være med på cykel. Det er også en god lejlighed til at lære dem om færdselsregler og trafiksikkerhed. I skoven kan du eventuelt lege tig med dem. Giv dem et lille forspring og fang dem. Det er god intervaltræning for dig og sjovt for ungerne.

Min store dreng på 9 år løber snildt 5 km. Det går ikke så hurtigt, men det er fint nok til en restitutionstur.

Det er hyggeligt at være sammen på den måde. Langt bedre end at de spiller iPad hele dagen. Børn har brug for frisk luft og motion. Akkurat som os voksne.

Dine maraton ambitioner ender forhåbentlig i et løb. Tager du udenbys med overnatning, foreslår jeg en forlænget weekend med hele den pukkelryggede. Det er et forbløffende godt salgsargument for at få gennemført din løbsdeltagelse i familierådet.

Du får dit løb, ungerne får en tur i Tivoli og konen køber sko / manden går på travebanen.

Det har vi gjort flere gange bl.a. til VM halvmaraton 2014, hvor vi tog børn og bedsteforældre med til København. Så havde vi pasning, mens vi løb og resten af tiden fik vi set hovedstaden – eller noget af den.

ADVARSEL. Der er bivirkninger. Du risikerer at ungerne har det så sjovt, at de tigger om at komme med hver gang.

Sunde vaner er arvelige

Har du maraton ambitioner, er kosten vigtig. Det kan godt være at vi løbere er glade for kage, men maraton træningen stiller også krav til, hvad du propper i munden. Ellers når du ikke langt.

For mit vedkommende kommer det med kosten af sig selv. Kroppen ved godt, hvad den har brug for.

Jo tidligere børn introduceres for grøntsager, jo større sandsynlighed er der for, at de også spiser dem, når de bliver ældre.

Det samme gælder motion. Introduceres børnene for sunde motionsvaner, jo større sandsynlighed er der for, at det hænger fast senere i livet. Du er et forbillede for dine børn – kost og motionsvaner går i arv.

Hold fast i dine maraton ambitioner

At løbe maraton kan sagtens lade sig gøre uden at det går ud over børnene. Det handler om at involvere dem og give dem nogle gode oplevelser.

Jeg har svært ved at se, at vi er onde forældre, fordi vi løber meget. I det hele taget har jeg svært ved at se det negative i det. Så længe familien har første prioritet og vi er sammen.

Jeg synes det er positivt at børnene får sund kost, motion og nogle gode oplevelser. Forhåbentligt er vi gode rollemodeller, så noget af det hænger ved.

Tendensen er klar. Vi ser flere og flere børneløb i forbindelse med de store arrangementer, så børnene er allerede en del gamet for mange.

Kære jer, der revser os maraton løbere i medierne, i behøver ikke være så bekymrede, vores børn klarer sig nok.

Triatlon derimod – nej bare pjat. Det ved jeg ikke en skid om.

About The Author

Når Jesper ikke slider sålerne af sine løbesko, skriver han om løb her på bloggen. Han er også lidt af en foto nørd og bliver af og til spottet med et kamera. Der skal jo også lidt pasta på bordet. Det klares med et job som programmør i den grafiske branche.

Skriv et svar